Vulcanologia de Venus

El volcà Maat Mons de 8 km d'alçada es mostra en aquesta vista en perspectiva de la superfície de Venus, amb l'escala vertical multiplicada per 22,5. Basat en imatges de radar de Magellan.

La superfície de Venus està dominada per trets volcànics i té més volcans que qualsevol altre planeta del Sistema Solar. Té una superfície de 90% de basalt, i aproximadament el 65% del planeta està format per un mosaic de planes de lava volcànica que indica que el vulcanisme va tenir un paper important en la configuració de la seva superfície. Hi ha més de 1.000 estructures volcàniques i la possible reestructuració periòdica de Venus per inundacions de lava. El planeta pot haver tingut un gran esdeveniment global de reestructuració fa uns 500 milions d'anys,[1] del que els científics poden comprendre des de la densitat dels cràters d'impacte a la superfície. Venus té una atmosfera rica en diòxid de carboni, amb una densitat que és 90 vegades més gran que l'atmosfera de la Terra.

Encara que hi ha més de 1.600 volcans importants a Venus, cap d'ells se sap que no estan en erupció en l'actualitat i la majoria són probablement extingits.[2] Tanmateix, el sondeig de radar realitzat per la sonda Magellan va revelar evidència d'una activitat volcànica relativament recent en el volcà més alt de Venus, Maat Mons, en forma de fluxos de cendra a prop del cim i en el flanc nord. Tot i que moltes línies d'evidència suggereixen que Venus és probable que sigui volcànicament actiu, les erupcions actuals de Maat Mons no han estat confirmades

  1. D.L. Bindschadler. «Magellan: A new view of Venus' geology and geophysics». American Geophysical Union, 1995. [Consulta: 13 setembre 2007].
  2. Volcanoes on Venus Consultat el 18 d'agost de 2007 Arxivat 17 d'agost de 2007 a Wayback Machine.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search